Chatbot nedir diye soranlara en yalın hali ile yapay zeka formlarının hayatlarımıza girmesi şeklinde tanımlayabiliriz. Chatbotlar teknoloji ürünleri piyasasında geleceğin ta kendisi gibi görünüyor. Öyle ki son aylarda silikon vadisinde en hareretli konuşulan tek konu bu.
Peki anlamı nedir, chatbot ne işe yarar, örnekleri ve uygulamaları nelerdir ?
Kelime anlamı olarak chat ve robot ‘un kısaltmasıdır. Günümüzde ise chatbot ‘u yapay zekanın ilkel hali yada ilk tohumları gibi görebilirsiniz. Chatbot bazı özel işlerinizi yaptırabileceğiniz, sohbet edebileceğiniz ve eğlence amaçlı konuşabileceğiniz algoritma bazlı bir yazılımdır. Sakın bu teknolojiyi bilim kurgu ve bize çok uzak zannetmeyin. Bize hiç bu kadar yakın olmamışlardı. Şu satın alabileceğiniz chat bot örnekleri bile mevcut : Amozon echo, google home asistant, v.b. gibi. Neyse devam edelim;
Örneğin telefonlarınızdaki tüm uygulamaların kalktığını ve onun yerine chatbot kullandığınızı varsayalım. Bu durumda eğer hava durumunu merak ediyorsanız, hava durumu uygulamasını açıp bakmanıza gerek kalmayacak. Hava durumunun nasıl olduğunu soracaksınız ve o size anlatacak. Daha farklı bir ifadeyle chatbot ‘ları kişisel danışmanınız gibi düşünebilirsiniz. Siz komutu sözel olarak verdiğinizde gerekli iş toplantısını sizin için organize edebilecekler, ertelenen uçağınızı size haber verebilecekler ve evinize varmak üzere olan kargonuzu size bildirebilecekler. Bugün ayrı ayrı internet sitelerini ve farklı çok sayıda akıllı telefon uygulaması (apps) kullanarak yaptığınız işleri ilerleyen yıllarda yada aylarda bu cihazlar tek başına yapabilr hale geleceksiniz.
Peki en basit uygulamaları nasıl olabilir. Örneğin, chatbots açıp bugün yağmur yağıp yağmayacağını soracaksınız. Sizin hangi bölgede olduğunuzu bilecek, buna uygun olarak bilgilendirme yapacak ve yanınıza şemsiye alıp almamanız gerektiğini söyleyecek.
Yapay zeka – Chatbot konuları bütün teknoloji şirketlerinin yüksek derecede ilgisini çekiyor ve Apple (Appstore, Siri), Facebook (Messenger platform), Microsoft (Tay), Google Home Voice Assistant bu yarışta ön sıralarda yer almaya çalışıyorlar. Son olarak Facebook messenger uygulamasında yaptığı düzenleme ile bu yarışta güçlü bir biçimde var olacağını ortaya koydu. Ancak henüz yapılan düzenlemeler hala çok sınırlı ve chatbotların emekleme safhaları diyebiliriz. Yapay zeka formları ilk olarak chatbotlar ile hayatımıza girecek ve hayatlarımızı kendine hapsedecek gibi duruyor. Bu yarışı kazanacak olan şirket teknoloji yarışında farkı açık ara açacak ve teknoloji dünyasındaki tüm sıralamayı değiştirecek gibi görünüyor. Bu sebeple teknoloji uzmanları bu alanda yoğun rekabetin olduğunu tüm aktörlerin ön sıralarda yer almak için uğraştığını belirtiyorlar.
Sonuç olarak Chatbot uygulaması telefon ve bilgisayarlarımızı kullanma biçimimizi kesin olarak değiştirecek ve sahip oldukları özel algoritmalar ile geleceğimizi çok farklı bir biçimde şekillendirecek. Tabi ki bahsettiğimiz bu değişimler bugünkü hayal gücümüz ile sınırlı. Belki de tüm bu varsayımların ötesine geçebilen çok köklü bir devrimin ilk dönemlerini yaşıyoruz. Bu devrimi göremeyeşimizin nedeni bugünkü algı düzeyimizin oldukça sınırlı ve oldukça sıradan olması olabilir.
Arkadaşlar son olarak youtube (TED) ‘da yapay zeka ile ilgili güzel bir video var. Konuyla daha detaylı ilgilenen arkadaşlara tavsiye ederim. Türkçe alt yazı mevcut.
*Chatbot nedir, Ne İşe Yarar?, Erişim Tarihi: 10 Kasım 2017, http://www.finansofisi.com/chatbot-nedir-1-yapay-zekanin-ilk-adimlari/