İnsan davranışını taklit etmek, benzeştirmek veya modellemek amacıyla bilgisayar programları geliştirmek, yapay zeka’dan beklenen işlevdir. Klasik bilişim, verileri çözüm algoritmaları yardımıyla sıralı olarak işlerken, yapay zeka doğrudan simgeleri kullanır: bunlar yalnız somut nesneler veya bir ses veya görüntü işaretinin biçimi gibi nesne izleri değil, aynı zamanda fikirler, kavramlar, işlem dizileri vb’dir. Bu simgesel veya nesnelerle programlama, bilginin bildirici veya betimleyici yanlarına öncelik verir; oysa bilginin işlenmesinde ortaya konan probleme hızlı bir çözüm bulmak için bulgusal (araştırarak bulmak anlamında) işlem dizilerinden yararlanılır.
Klasik bilişimde, çözümleyici programlayıcı, karşısına gelen problemi bilgisayarın yürütebileceği bir program biçiminde kodlamadan önce, bileşenlerine ayırır; yapay zeka uzmanı – tanıyıcı- ise, farklı bir şekilde akıl yürütür: ilk yaklaşımda çözmeyi bilmediğim bir problemim var. işte ilgili alanda etkili olan yasalar ve işte olgular. Bilgisayar çözümü bulacak ve bu problemi hangi yoldan çözdüğünü bildirecektir. Bu yaklaşım, insanın akıl yürütme biçimini önceden biçimselleştirmeyi gerektirir ve bu yapay zekatekniklerine yakıştırılan bilgi mühendisliği veya tanıma mühendisliği nitelemelerini, doğrular, ileri aşamadaki araştırmalar, nöron ağlarına -çalışması beynin çalışmasını taklit etmeye yönelik çok işlemcili yapılar ve bulanık mantığa yönelmektedir; burada bulanık mantık, insanın karar alma mekanizmasının özelliğini oluşturan belirsizlik ve karmaşıklık yanını düzelterek insan-makine ilişkisini daha kolay anlaşılır kılan bir yazılım yöntemidir.
Ünlü isimler, yapay zekanın çok tehlikeli olduğunu söylüyor
Pek çok ünlü bilim insanı ya da tanıdığımız Bill Gates ve Elon Musk gibi isimler, yapay zeka çalışmalarının bir noktadan sonra durmasını istiyorlar.
Bu konuda bir açıklamada, kısa süre önce ünlü fizikçi ve kozmolog Stephen Hawking‘den geldi. Dünyanın en zeki insanlarından biri olarak görülen Hawking, açıklamasında 100 yıl sonra yapay zeka insan zekasının önüne geçecek. Bu durumda yapay zekaya sahip robotların, bizimle aynı gelecek planları olup olmadığını bilemeyiz diye konuştu.
Musk: İnsan ırkının yapay zekayı güvenli kullanabilme oranı yüzde 5
Elon Musk‘tan birçok defa yapay zekanın insanlık için büyük bir tehlike olduğuna yönelik sözlerini duyuyoruz. Yapay zeka liderliğinde 3. Dünya Savaşı’nın başlayabileceği ya da yapay zekanın insan ırkından üstün gelerek büyük risk oluşturacağı teorileri arasında.
Musk, yeni bir öngörüde bulunarak yapay zekanın insanlığı yok edeceğini yeniledi. İnsanlığın yapay zekayı güveli bir şekilde tutmasının yüzde 5 ila 10 gibi düşük bir başarı oranına sahip olduğunu ekledi.
Yapay zekayı ciddi bir tehlike olarak gören Musk, 2014’de yaptığı açıklamada da yaklaşık bir tarih vermişti. 5 ila 10 yıl içinde insanlığın yapay zeka konusunda ciddi tehlikeler yaşayacağını aktarmıştı. Bu arada Musk, insanların yapay zeka gibi bir beyin yapısına sahip olmasını mümkün kılmak adına ‘Neuralink’ isimli şirket kurarak araştırmalarına başlamıştı.
*Yapay Zeka Nedir?, Erişim Tarihi: 27 Kasım 2017, https://www.muhendisbeyinler.net/yapay-zeka-nedir/
*Hawking, Yapay Zeka Öne Geçecek Diyor?, Erişim Tarihi: 27 Kasım 2017, https://shiftdelete.net/hawking-yapay-zeka-one-gececek-diyor-60568
*Musk: İnsan ırkının yapay zekayı güvenli kullanabilme oranı yüzde 5, Erişim Tarihi: 27 Kasım 2017, https://webrazzi.com/2017/11/23/musk-insan-irkinin-yapay-zekayi-guvenli-kullanabilme-orani-5/